1

Najuspešnije preduzeće u ovom delu Evrope za proizvodnju crepa i proizvoda od cigle osnovao je Mihael Bon (Michael Bohn) 1866. godine u Kikindi.

Po završetku II svetskog rata 1944. godine, industrija građevinskog materijala dobija ime  „Toza Marković“. Tada se počinje i sa organizovanim i tehnički dokumentovanim istraživanjem mineralnih sirovina. Proizvodni program je bio baziran na gruboj keramici , koju sačinjavaju crep, blokovska roba i upotrebna keramika. Od 1972. godine kompanija u proizvodni program uvodii relativno mladu granu keramičarstva – izradu fine keramike, a kasnije je u program uvedena i dekorativna keramika, koja se dobija postupkom trećeg paljenja. 

2

Od 1998. godine kompanija „Toza Marković“ posluje kao otvoreno akcionarsko društvo. Skoro od samog početka rada kompanija je bila usmerena u proizvodnom pravcu, a dalji razvoj u oblasti proizvodnje grube i fine keramike , podrazumevano je osvajanje novih tehnologija u proizvodnji. U skladu s tim realizovana su ulaganja u novu opremu i poboljšanja kvaliteta gotovih proizvoda. Od 1996. godine uvedene su nove tehnologije : 

-1996. – Otvoren pogon za izradu dekorativnih keramičkih pločica postupkom „trećeg paljenja“, 

-1997. – Otvoren novi pogon za proizvodnju keramičkih sinter podnih pločica, 

-1998. – Otvoren novi pogon za primarnu preradu gline. 

-2000/2001. – Pokrenute dve nove automatske linije za proizvodnju crepa, 

-2000/2001. – Nabavljena oprema za izradu i konfekcioniranje kompozita keramičkih pločica, 

-2002. – Pokrenuta nova automatska linija za proizvodnju monoporoznih zidnih pločica , velikog formata.

3

„Toza Marković“ Kikinda proizvodi glazirane zidne keramičke pločice u kvalitetu monoporoze za unutrasnje oblaganje zidova, glazirane podne keramičke pločice za unutrasnje i spoljno oblaganje, u sinter kvalitetu sa vodoupijanjem ispod  2%.  Takođe u proizvodni program spadaju i proizvodi dekorativne keramike, listele, inserta i mozaici koji prate odgovarajući proizvodni program keramičkih pločica. Kada je oprema i proizvod u pitanju spadamo u red boljih proizvođača u okruženju.

-2017. – Sredinom marta zvanično je startovala nova proizvodna linija za digitalnu štampu pločica. 

-2022.  Fabrika crepa i pločica „Toza Marković” iz Kikinde posle više od 15 godina posrtanja i propadanja stabilizovala je poslovanje i povratila poverenje kupaca i poslovnih partnera iz Srbije, ali i u 10 zemalja u inostranstvu u koje izvozi svoje proizvode.

Uprkos nasleđenim dugovima prethodnog rukovodstva, preduzeće koje je jedina državna i najveća fabrika crepa u Srbiji, posluje stabilno i redovno finansira sve svoje obaveze.