Simpozijum”TERRA”

“TOZA MARKOVIĆ” je od 1981. godine domaćin i pokrovitelj Međunarodnog simpozijuma skulpture “Terra”, jedinstvene vajarske kolonije u svetu. Vrhunski umetnici, skoro 30 godina, imaju šansu da svoju kreativnost izražavaju u prostoru stare ciglane i crepane, koje potiču iz 1905. godine. Objekti se nalaze u okviru starog kruga Toze Markovića, a umetnici koji su do sada imali prilike da stvaraju na ovom mestu ostaju opčinjeni njegovim duhom, iz koga zrači posebna energija.

Simpozijum se održava svake godine od 1. do 31. jula i na njemu učestvuje od šest do osam umetnika. Obaveza umetnika je da koloniji ostave jednu monumentalnu skulpturu, kao i dve skulpture galerijskog formata. Do sada je na simpozijumu učestvovalo preko 130 vajara iz 25 zemalja širom sveta, što ovoj manifestaciji daje posebnu važnost.

Činjenica da umetnicima pruža mogućnost rada na monumentalnom nivou je jedna od ključnih, koji čine Simpozijum toliko posebnim, a to ne bi bilo moguće bez podrške “Toze Marković”, koja je pretvorila deo svog nekadašnjeg proizvodnog prostora u pravu umetničku koloniju, a umetnicima dala najveći poklon – slobodu neometanog stvaranja.