Simpozijum Terra – mesto susreta svetskih umetnika

Sadržaj:

Od 1981. godine „Toza Marković“ je domaćin i pokrovitelj Međunarodnog simpozijuma skulpture „Terra“, koji se ističe kao jedinstvena vajarska kolonija na globalnom nivou. U prostorima stare ciglane i crepane, koje datiraju još iz 1905. godine, vrhunski umetnici već gotovo tri decenije imaju priliku da razvijaju svoju kreativnost i ideje. Objekti unutar starog kruga kompanije „Toza Marković“ odišu posebnom energijom, inspirišući umetnike iz celog sveta.

Značaj simpozijuma „Terra“ za umetničku zajednicu

Simpozijum „Terra“ tradicionalno se održava od 1. do 31. jula svake godine, privlačeći između šest i osam umetnika koji se obavezuju da ostave trajni pečat kroz jednu monumentalnu skulpturu i dve skulpture galerijskog formata. Sa preko 130 učesnika iz 25 različitih zemalja do sada, simpozijum ne samo da obogaćuje lokalnu kulturu, već i unapređuje globalnu umetničku scenu.

Doprinos kompanije Toza Marković kulturi i umetnosti

Podrška kompanije „Toza Marković“ ključna je za uspeh Simpozijuma „Terra“, pre svega, zato što ostavlja mogućnost umetnicima da se izraze na monumentalnom nivou. Transformacijom jednog dela svojih proizvodnih prostora u umetničku koloniju, „Toza Marković“ ne samo da doprinosi razvoju umetnosti, već umetnicima pruža i slobodu da stvaraju nesmetano, čime se ističe njegova posvećenost kulturi i umetnosti.